Tips / Ideeen

3D-printers lijken de perfecte oplossing voor het innovatieve bedrijfsleven. 3D-printen is een vrij nieuwe technologische ontwikkeling die de mogelijkheid schaft dat jouw bedrijf zal slagen en dat jij enorme 3D-afdrukwinsten kunt boeken. Wat interessanter is in dit stadium van marktontwikkeling is dat jij waarschijnlijk niet veel rivalen zal hebben.

Hieronder zijn enkele tips en ideeën m.b.t. het 3D-printen voor bedrijven

  • Bestaande items aanpassen

Je herinnert je waarschijnlijk toen je jonger was en nieuwe films met je favoriete helden de bioscopen binnenkwamen. Je zou steden en voertuigen uit de films kunnen bouwen met beschikbare blokken, maar er waren altijd problemen met de figuranten. Tegenwoordig kun jij een avatar kiezen, ontwerpen of bijwerken en in enkele seconden afdrukken. Een team van goede modelontwerper(s) en 3D-printeroperator(s) kunnen wonderen doen. Wat belangrijker is, is dat je veel gemakkelijker jouw producten over de hele wereld kunt verkopen. Kies voor superhelden, dinosaurussen, enz. Je kunt je fantasie de vrije loop geven, want de mogelijkheden hebben geen limiet.

  • Producten ontwerpen

Het is echt niet eenvoudig om jezelf te onderscheiden van de rest als je niet voldoende geld hebt, bijvoorbeeld: decoratie. 3D-printen kan een perfecte oplossing zijn voor huisdecoratie. Als jij de krachten bundelt met een goede industriële ontwerper, kun je echt unieke huisproducten aanbieden in series van beperkte aantallen en betaalbare prijzen, terwijl tegelijkertijd voldoende 3D-afdrukwinsten behouden blijven. Een soortgelijke 3D Printing optie is het maken van sieraden. De vraag naar unieke decoraties is enorm en met 3D-printen kunnen bestaande producten eenvoudig en op maat worden aangepast. Jouw klanten weten dan ook dat er niet veel exemplaren van dezelfde sieraden zijn.

  • Prototypen

Een ander voorbeeld van een 3D-printer-bedrijfsidee is prototypen. Veel ontwerpers geven er de voorkeur aan zich te concentreren op het ontwerpproces en hoeven geen 3D-printer aan te schaffen of te bedienen, maar willen hun ideeën over de echte modellen wel controleren. Door het aanbieden van diensten voor prototypen, kunnen ze bij jou terecht voor het uitprinten van hun ontwerpen. Je zult waarschijnlijk veel klanten vinden die graag van de productiefase willen genieten. Jouw winstmarge moet wel bevredigend zijn, want de productiekosten zijn niet hoog.

  • Een 3D-drukkerij

Als je het jou kunt veroorloven om geld te investeren in enkele of tientallen 3D-printers, kun je commerciële 3D-printservices aanbieden. Een dergelijk bedrijf zou vergelijkbaar kunnen zijn met traditionele print- en kopieerkiosken. Men kan dan hun ontwerp verzenden via internet, optioneel kan jij hem wijzigen en dan 3D-afdrukken. Ook aan huis bezorgen, kan aangeboden worden als extra dienst.

  • 3D-scannen

3D-scannen is een aanvullende service voor 3D-printen. Veel mensen willen de vorm van favoriete objecten of levende wezens kopiëren. Favoriete dieren, auto’s, boten, enz. Als je ze scant, kun je ze naar verhouding aanpassen, wijzigen, samenvoegen met andere objecten en deze in 3D afdrukken. Het is als een foto maar mooier en levendiger. Dit soort 3d-afdrukken-bedrijfsidee ziet er veelbelovend uit en moet voldoende winsten opbrengen.

Hoe unieker de 3D-afdrukoplossing die je vindt, des te groter de kans dat je zult slagen door je naaste concurrentie voor te zijn en hoe groter de potentiële verovering van de markt zal zijn. Dus wacht niet, 3D printen is binnen jouw bereik!