3D printen de toekomst voor bedrijven

3D Nieuws

3D-printen is lang beschouwd als een hulpmiddel om snel eenmalige prototypes te ontwerpen en te maken. Naarmate de technologie toegankelijker en beter betaalbaar aan het worden is, verandert opnieuw de manier waarop wij denken definiëren over de productie van bijna alles. Dit brengt meer mogelijkheden met zich mee voor het bedrijfsleven. Er zal dus rekening gehouden moeten worden met hoe deze aanpassingen in bedrijven worden geïmplementeerd en de wijze waarop met deze veranderingen wordt omgegaan. In sommige bedrijven, zoals deze loodgieter Alkmaar, wordt dit al uitstekend uitgevoerd.

In totaal zijn er minimaal zeven verschillende soorten additieve fabricage en elk is in staat om onderdelen te maken die niet volgens een traditioneel proces kunnen worden vervaardigd.

3D-printing biedt een aantal kostenbesparende voordelen, die het alsmaar aantrekkelijker maken te implementeren in bedrijven.

  • Efficiënt gebruik van middelen: Additieve productie vereist minder bewerkingsstappen, weinig assemblage en minder energie. Het minimaliseert ook verspilling.
  • Productie van kleine partijen: additieve fabricage maakt het niet meer nodig om grote hoeveelheden of producten te produceren. Als gevolg hiervan is er geen voorraad nodig, dus ook geen voorraadkosten.
  • Snelle productie: met deze technologie kunnen makers rechtstreeks van ontwerp naar productie gaan. Het reduceert drastisch de cyclustijden omdat het geen bewerkingsproces vereist.
  • Vereenvoudigde productie: additieve technologie kan op aanvraag reserveonderdelen creëren en zo voorraadketens en logistiek vereenvoudigen.
  • Omgekeerde bouw: onderdelen voor oudere systemen kunnen eenvoudig worden vervangen met behulp van een scanner en een 3D-printer of andere additieve productietechnologie.

Additieve productie vervangt traditionele

Additieve productie vervangt de traditionele productie niet, maar vult deze aan en creëert nieuwe markten binnen de industrie. Het is in staat om onderdelen te maken die niet door traditionele processen kunnen worden vervaardigd en maakt nieuwe technologieën mogelijk die licht, aanpasbaar en complex zijn.

Het maakt niet uit in welke sector je opereert, deze technologie biedt een brede variatie aan toepassingen en mogelijkheden. Naast lucht- en ruimtevaart en defensie ook de sectoren medische technologie, olie en gas, automobielindustrie, consumentenproducten / elektronica en gereedschappen. Binnen deze industrieën is additieve productie al meer dan een prototypen-methode. De medische industrie bijvoorbeeld gebruikt het om op maat prothesen en implantaten te maken. Makers van consumentenproducten, die meer functionaliteit willen inpakken in minder ruimte, beginnen elektronica te verankeren en de lucht- en ruimtevaartindustrie gebruikt het om lichtgewicht, complexe onderdelen zoals brandstofsproeiers te printen.

Naast de kosten is één van de grootste obstakels voor de wijdverspreide acceptatie van additieve productie, het overtuigen van mensen dat het betrouwbaar is. Om van deze technologie te profiteren, moet je productie op een andere manier gaan bekijken; eigenlijk opnieuw uitvinden. Je moet in de technologie investeren en erop vertrouwen dat het afgedrukte voorwerp net zo goed is als de traditionele tegenhanger.

Zodra ondernemers additieve productie omarmen, wordt de kracht ervan duidelijk. Het heeft de potentie om bedrijfsmodellen te veranderen, aangezien ondernemers nu zelf fabrikant kunnen worden. Opslag is dan niet meer nodig, de manier waarop onderdelen worden gedistribueerd verandert en de risico’s worden verkleind.

De grootste impact van de technologie kan echter zijn dat het de toetredingsdrempels voor ondernemers vermindert door het bieden van lage kosten voor prototypen, de productie van onderdelen zonder kapitaalinvesteringen mogelijk maakt en kansen creëert voor innovaties die voorheen beperkt waren tot technologiebedrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.