De laatste trends die je moet weten over 3D printen

3D Nieuws

Na jarenlange hype kan 3D-printen ( additieve productie ) een belofte lijken, die nooit is vervuld. Aan de industriële kant is 3D-printen zeer effectief gebruikt voor het maken van prototypen, maar is er niet van gekomen als het gaat om de eindgebruiksproductie. Hoge kosten van sommige materialen en een moeilijkheid om kwaliteit te verzoenen met productiesnelheid hebben de groei ervan belemmerd.

Zelfs met een deel van zijn groeipijnen, is 3D-printen een enorme zegen voor bedrijven als het gaat om prototypen creëren en het vaststellen van een concept. Het is een instrument van onschatbare waarde gebleken om kosten te besparen en de productontwikkeling te versnellen.

In de nabije toekomst wordt voorspeld dat additieve productie verder gaat dan het maken van prototypen en steeds meer de eindgebruiksproductie zal omvatten. Met de recente technologische vooruitgang die al stoom genereert, zou dit het jaar kunnen zijn dat 3D-afdrukken verder gaat dan de hype en zich begint te vestigen in zijn ware potentieel.

 De belangrijkste trends die je moet volgen:

  • Betere software met meer integratie

Terwijl de additieve productiesector groeit, evolueert de gerelateerde software om bij te blijven, met een focus op holistische integratie van het ontwerp- en productieproces.

Omdat productieprocessen zich aanpassen aan additieve benaderingen, zien we mogelijk ook een groeiende rol voor generatief ontwerp en gerelateerde software om de overgang te vergemakkelijken. De groothandel in vervanging van traditioneel gefabriceerde onderdelen met identieke, 3D-geprinte stukken is niet kosteneffectief. Eenvoudige ontwerpwijzigingen aangepast aan additieve productie kunnen echter nieuwe mogelijkheden bieden. Kosten kunnen worden gestroomlijnd door consolidatie van onderdelen, zodat een enkel stuk wordt afgedrukt in plaats van een meerdelig geheel.

  • Organische, draagbare materialen

Wat 3D-printen deels de ruimte tot verdere ontwikkeling geeft, ondanks de ups en downs, is dat nieuwe materialen uitgebreide mogelijkheden bieden.

Er is al geslaagd in het 3D printen van genetisch geprogrammeerde bacteriecellen, die combineren met de meeste synthetisch polymere structuren. 3D-geprinte bacteriën hebben potentiële toepassingen op medisch gebied, evenals in de ontwikkeling van draagbare materialen en meer. Er is ook een grote stap voorwaarts geboekt in de zoektocht naar 3D-printbare levende organen. Deze technologie kan niet alleen een revolutie teweegbrengen in het transplantatieveld, maar ook een enorme probleem oplosser zijn voor elk project dat complexe objecten uit zachte materialen moet printen.

  • Hogere snelheden, hogere productiviteit

Over het algemeen werd bij het 3D-printen gelet op nauwkeurig printen en op kostenverlagende aspecten. Als de snelheid van het printen toenam, namen de vibraties toe wat de nauwkeurigheid aantastte.

In het afgelopen jaar is het gelukt de vibraties te reduceren en ook het printen nauwkeurig te versnellen. Deze aanhoudende trend baant de weg vrij voor massaproductie 3D-printen.

 Beter en goedkoper in metaal printen

Metalen vormen een belangrijk onderdeel in additieve productie, vooral als het gaat om de eindproductie. 3D-printen van metalen is niet alleen prototypen, maar ook afdrukken van objecten die daadwerkelijk in gebruik gaan. De nieuwe ontwikkelingen zorgen voor het drukken van metalen die zowel sterk als buigzaam ( niet broos ) zijn. Deze combinatie was voorheen ondenkbaar in het 3D-drukwerkgebied. Met deze nieuwe ontwikkeling kunnen 3D geprinte metalen onderdelen worden geoptimaliseerd buiten hun traditioneel vervaardigde tegenhangers.

Leave a Reply

Your email address will not be published.