Wat te weten bij het kopen van een 3D printer

3D Tips

Met zoveel modellen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, kan het moeilijker zijn om te kiezen welke 3D-printer te kopen dan u denkt. In deze post bekijken we de belangrijkste factoren mee rekening te houden bij de aanschaf van een 3D-printer.

  • Soort type 3D-printer.

Er zijn op FDM / SLS / stereolithografie gebaseerde 3D-printers; FDM ( Fused Deposition Modeling ) additief proces, waarbij een model wordt gemaakt door plastic te verhitten en laag voor laag in elkaar wordt geplakt. Stereolithografie maakt ook gebruik van het additieve proces met een ultraviolette lichtbundel om een ​​model uit een pool van lichtgevoelige vloeistof te harden. Bij SLS ( Selective Laser Sintering ) wordt een laser gebruikt om poeder te smelten, waardoor een laag van het geprinte materiaal ontstaat. Hierdoor kunnen sommige modellen metalen objecten afdrukken, wat niet mogelijk is in de andere twee processen.

De meeste printers die momenteel op de markt zijn, zijn FDM-printers. De twee andere typen printers zijn aanzienlijk duurder en worden voornamelijk gebruikt in industriële projecten. Als je er één voor je huis wilt kopen, zal je waarschijnlijk kiezen uit de brede collectie van FDM-printers die op de markt verkrijgbaar zijn.

  • Zelf-samengestelde of Plug-and-Play 3D-printer?

Met 3D-printers die meestal worden gebruikt door makers en in creatieve gemeenschappen, is het volkomen logisch dat de printer zelf kan worden samengesteld door degenen die van plan zijn om het te gebruiken.

Het volledig zelf in mekaar zetten van een 3D-printer is echter een hele uitdaging en gelukkig kun je een grote hoeveelheid 3D-printer doe-het-zelf-kits vinden met duidelijke montage-instructies voor je creatieve plezier. Als je liever meteen aan de slag gaat, kies je voor een kant-en-klaar 3D-printermodel dat direct klaar is voor gebruik.

  • De prijs

Zoals bij de meeste aankopen, is de prijs een belangrijke overweging bij het kiezen van een 3D-printer. In de meeste gevallen is prijs een directe aanwijzing voor de kwaliteit van de uitvoer. Over het algemeen hebben de betere kwaliteit de neiging om boven de € 1000 te gaan; professionele printers zelfs boven € 2000. Als je slechts een beetje duikt in 3D-afdrukken, begin met eenvoudige modellen voor slechts € 100. Of de 3D-printing-pen van € 30.

Let wel op dat de materialen voor het afdrukken afzonderlijk moeten worden aangeschaft, omdat verschillende producten mogelijk verschillende materialen vereisen.

  • 3D-afdrukkwaliteit

De afdrukkwaliteit wordt vaak gemeten aan de hand van twee belangrijke kenmerken: hoe gedetailleerd het eindproduct is en de afdruksnelheid.

Een ander belangrijk factor om te overwegen is het afdrukvolume, de maximale grootte van het object dat kan worden afgedrukt.

  • 3D-printerfilamenten

Bekijk voor welk materiaal jouw printer geschikt is. Hoewel de meeste 3D-printers werken met de twee belangrijkste soorten filamenten, PLA en ABS, ondersteunen sommige modellen meer opties waarmee je hout, metaal en andere materialen kunt gebruiken.

  • Is uw 3D-printer veilig?

Bij het werken met hoge temperaturen is het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen en dat jouw werkomgeving en hulpmiddelen veilig zijn. Als je niet goed bekend bent met het afdrukproces of als het hulpmiddel door kinderen wordt gebruikt, is het raadzaam een ​​printer te kiezen die het afdrukgebied gesloten houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.